Trei idei simple pentru un feedback mai bun

Zilele astea am țopăit dintr-o vizită în alta și am încercat să recuperez tot nevorbitul unui an întreg. Printre vizite am bifat revederea cu o veche prietenă cu care nu m-am mai văzut de un car de ani și care arată așa de bine de am urât-o în tăcere toată seara. Sărim din poveste în poveste și ajungem inevitabil la serviciu. Fata era tare necăjită că tocmai primise feedback de la șeful ei că nu comunică prea bine. Și era cătrănită rău căci asta era numai o cireașă de pe un tort mai mare. Eu, ca o divă blondă, mă pun pe scărmănat și întreb dacă i-a dat exemple, dacă i-a explicat, dacă i-a pus întrebări să înțeleagă mai bine… că mno, nu prea învățăm noi pe vreundeva cum să comunicăm și poate omul avea ceva pertinent de zis, ce poate ajuta. Nu i-a dat detalii, iar fata a fost așa blocată că nu a cerut. S-au despărțit zâmbind cordial, el mulțumit probabil că a reușit să îi dea feedbackul și ea supărată foc că cică nu știe să comunice.

Acuma, în principiu nu am nicio treabă cu povestea asta, dar mă sâcâie un pic pentru că am văzut oameni plecând din companii unde făceau treabă bună pe motive similare, așa că aș vrea să pun icișa pe hârtie niște idei scurte pe care le-am învățat eu din datul și primitul de feedback în câțiva anișori buni de făcut asta.

 1. De ce dau feedbackul ăsta? Ca emițător trebuie să îți fie foarte clar de ce dai un feedback, care e comportamentul pe care vrei să îl discuți și impactul lui asupra contextului și asupra receptorului. După ce îți e foarte clar, trebuie să transmiți motivul cu aceeași claritate și să te asiguri că buna intenție a fost percepută, iar receptorul are permeabilitate pentru restul mesajului pentru că el are ceva de câștigat din conversația asta și dacă va lucra la a îmbunătăți acel aspect.

 2. Ce s-a întâmplat? Un feedback fără exemple și fără detalierea efectelor are șanse maxime să fie perceput ca o etichetă, iar receptorul se va bloca. Dacă pe masă sunt puse exemple atunci receptorul poate explica cum vede și el ce s-a întâmplat și se merge spre discuție, care e cel mai bun teren de învățare.

 3. Cum ai putea face diferit? Să zici că nu e bine și trebuie să faci mai bine, fără a oferi alternative, e similar cu a te împușca zilnic în picior așteptând ca mâine să te doară mai puțin. Adică cum să fac mai bine când eu credeam că ce fac e bine? Adică să fac mai mult sau mai tare din același bine dacă ce fac eu nu e destul de bine? Sau Adică cum să fac mai bine când eu credeam că fac bine? Pai atunci mai bine nu mai fac deloc, dacă tot nu e bine. Cam așa s-ar putea traduce efectul soluției să facem mai bine. Nu ai posibile soluții? Dar tu chiar crezi că ești pregătit pentru feedbackul ăsta?

Ca receptor, știu că e al naibii de greu să auzi ceva ce nu îți place și să te poți liniști, dar dacă reușești să îți scazi puseul de tensiune și nevoia primară de a-l sfâșia, încearcă să pui întrebări de tipul celor de mai sus și poartă tu discuția spre o zonă care să te ajute. Ce e fain dacă reușești să faci asta, e că la final poți spune sincer dacă emițătorul a avut ceva cu tine sau nu, iar teoria conspirației care se învârte în jurul oricărui șef poate să ia forme mai concrete.

Așa că, ho ho ho și la cât mai mult feedback de ajutor!

PS: Aveți alte idei care mi-ar putea ajuta prietena? Dar povești de groază cu feedback? Dar povești super faine cu feedback?

4 thoughts on “Trei idei simple pentru un feedback mai bun”

 1. Of of, greu. Pot sa imi dau cu parerea si sa zic ca rade ciob de oala sparta, din moment ce nici seful nu se face Inteles sau e prea vag? Eu una as cauta sa aflu si din alte surse -colegi sau clienti cu care am o relatie buna- daca sunt multumiti de “abilitatile mele de comunicare” (cum urasc fraza asta!) si ce anume ar schimba/ Imbunatati. Dupa care i-as intreba ce parere au de sef:D Imi vine in minte in cap un exemplu cu un manager de Receptie de hotel care ii spunea unui receptionist asiatic sa fie mai prietenos, insa fara sa ii spuna ce inseamna “prietenos” in vest.

  Like

  1. Hei Corinne! Ai prins exact esenta: Rade ciob de oala sparta 🙂 Buna idee cu colegii si cum ai punctat tu, trebuie sa te intelegi f bine cu ei, caci altfel am observat ca lumea se fereste de a spune ceva.
   Si a reusit sa fie mai prietenos? 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s