Supraîncrederea în sine

Eram la ceva adunare spre final când lumea punea întrebări și o seamă de experți răspundeau la ele.

Cineva din public a ridicat problema motivării unei echipe care făcea numai mentenanță și se întreba ce poate el ca Project manager să facă. Vin tot felul de răspunsuri până la ultimul expert care spune răspicat că trebuie să facem diferența între Project manager și Team leader sau Scrum master. Responsabilitățile lor sunt diferite și motivarea nu stă în grădină Project managerului. Adică răspuns expert servit la tavă fără să stăm să înțelegem contextul, de ce persoana respectivă punea întrebarea respectivă sau dacă în echipa lui erau sau nu alte roluri care puteau să se ocupe activ de asta.

Îmi permit să pun un diagnostic: supraîncredere în sine. Cred că sentimentul ăsta vine cu experiența și succesul în proiecte și e un sentiment fain și de multe ori meritat. Problema cu ea e că ne face câteodată superficiali și neatenți la detalii, iar de cealaltă parte, din păcate, îi face pe ceilalți să se blocheze și să coopereze mai greu și mult mai inhibat. O să îmi permit să numesc în continuare o persoană cu supraîncredere în sine un SiS.

Am observat că lumea se împarte în cei intimidați de un SiS și în cei pregătiți să și-o măsoare oricând cu un SiS.

Cum ziceam, cred că în multe cazuri un SiS are un fundament solid pentru încrederea în sine, așa că am făcut un mic experiment și am încercat să mă poziționez mai jos ca un SiS. În modul asta am reușit să îi obțin deschiderea de a mă învăța cum face el unele lucruri. În tot timpul discuției am observat că nu a fost deloc atent la informațiile pe care i le dădeam eu, la un moment dat explicându-mi o chestie pe care eu îi spusesem deja că o folosesc cu succes.

Într-o altă interacțiune cu un SiS m-am poziționat la fel de coios ( corect gramatical coioasă) și am obținut o colaborare rece și strict axată pe scopul nostru, dar fără ca vreunul să fi crescut cu vreun centimetru după aceea sau să putem construi o relație mai departe.

Mergând mai departe mi-am ridicat problema dacă printr-o poziționare strategică mai jos decât interlocutorul îmi fac mie un deserviciu de imagine sau nu. La asta mă mai gândesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s