Debriefing – Eveniment 1

Acum câteva zile am reușit să organizez întâlnirea de brainstoming de care vă ziceam aici: Nu vă e dor de un brainstorming?

După ce s-a aprins idee am pornit rapid să o înfăptuiesc ca să nu las frica să îți înfigă rădăcini precaute în mintea mea.

Am lansat evenimentul pe Facebook și am văzut că lumea reacționează. Atunci, am vorbit cu Dafina de la ClujHub care m-a ajutat într-un mod ultra eficient. După câteva mailuri aveam rezervată o sală. După ce ClujHub au promovat și ei evenimentul, aveam deja destui înscriși ca să pot să dau drumul proiectului meu fără emoții că nu o să strâng deloc oameni.

Vreau să vă povestesc cum am organizat evenimentul, poate vă ajută vreodată.

În căutarea metodei de facilitare am construit pe următoarele premise:

  • o să fie un grup de 9-12 oameni care nu se cunosc între ei și nici nu o să aibă timp să se cunoască
  • personalitățile mai verbale vor acapara discuția în detrimentul celor mai timide, caracteristici accentuate de elementul de disconfort al unui grup necunoscut
  • probabil majoritatea nu o să citească prea mult despre, subiect ceea ce va face un brainstorming deschis foarte dificil
  • subiectul este foarte vast și va fi destul de greu de facilitat într-o discuție liberă

Cu gândurile astea în cap am făcut așa:

  • Am sumarizat toți în grup subiectul, ca să fim siguri că vorbim despre același lucru. În paralel am încercat să identific cine s-a documentat mai mult sau știe mai multe despre subiect pentru a-i folosi ca ajutor.
  • Pentru a decide exact ce vom discuta, am folosit o metodă numita Starbursting care este o variațiune a mult mai cunoscutei metode Ishikawa fishbone. Cu ea am produs cât mai multe întrebări despre subiect. A rezultat asta:
  • Apoi, am distribuit fiecare 3 puncte între întrebările care ni se păreau cele mai interesante și am ales top 3 întrebări de dezbătut.
  • Ne-am spart în grupuri de 3, iar pe fiecare grup am ales un recorder ( aici m-am folosit de ce am observat la primul punct și am indicat eu recorderii). Fiecare echipă a primit o întrebare: echipa 1 întrebarea 1, echipa 2 întrebarea 2, echipa 3 întrebarea 3 și fiecare echipă a încercat să răspundă la acea întrebare. După 15 minute am rotit întrebările și recorderii între echipe, adică: recorderul 1 s-a mutat din echipa 1 în echipa 2. În echipa 2, el le-a prezentat soluția echipei 1 și împreună au trebuit să construiască peste ea. În mod similar recorderul 2 s-a mutat din echipa 2 în echipa 3, le-a prezentat ideea echipei 2 și a reluat construcția.
  • Astfel toate întrebările au mers la toate echipele, lumea s-a simțit mai confortabil într-un grup restrâns, iar sumarizarea s-a făcut simplu printr-o prezentare scurtă a fiecărui recorder.
  • Am reușit să formulăm la final unde credem că ar merge ROWE și unde nu. Scuze.. știu… scriu groaznic.

Concluzia a fost, în mod evident, că depinde… de momentul oportun care e dat de tipul de oameni, tipul de proiect și de tool-urile disponibile. Ideile schimbate în discuțile de echipă pot fi folosite indiferent de modul de lucru și mi s-au părut poate mai valoroase pentru fiecare participant comparativ cu concluzia.
Dacă vreți mai multe detalii dați un semn.

În retrospectivă, abordarea a funcționat binișor cu premisele date. Cred că sunt câteva chestii pe care le pot îmbunătăți pe data viitoare și m-am decis că va fi o data viitoare, dar trebui să gândesc un pic mai bine partea de marketing care acum a fost făcută pe cunoștințele mele mega limitate.

Mulțumesc Cristina, Matt, Mihai, Răzvan, Andreea, Ramona, Călin, Flavia ( ordinea este după așezarea inițială pe scaune, nu are niciun alt sens 🙂 ).

1 thought on “Debriefing – Eveniment 1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s