Debriefing – Eveniment VI – Interactiuni dificile

Ultimul eveniment al anului avea un subiect greu și de larg interes. Și-au anunțat intenția mulți oameni, dar pe cum se apropia evenimentul se retrăgeau ca doborâți de petreceri de Crăciun sau de viruși demenți.

Am rămas 12 și numărul ăsta a fost perfect pentru durata și tipul evenimentului. Pentru că subiectul este foarte vast am propun să tăiem o felie din el și să discutăm inițial despre interacțiuni dificile în care noi suntem cei ce trebuie să dăm un feedback sau să inițiem o discuție grea. Ne-am organizat în modul următor:

 • am notat fiecare pe scurt o situație tensionată
 • am pus în joc 3 puncte pe care fiecare participant trebuia să le distribuie pe subiecte
 • am făcut top 3
 • am discutat mai pe larg situațiile
 • am ales un filmuleț cu o metodă de abordare ( din cele pe care le-am pregătit eu pentru sesiune)
 • am încercat să aplicăm metoda respectivă printr-un joc de rol.

Mai jos aveți toate filmulețele pe care le-am strâns pentru sesiune. Am folosit primul și al treilea, dar toate sunt interesante și merg pe situații diferite:

Pe lângă mult, mult râs am ajuns și la niște concluzii clare:

 • Câteodată nu ai cum să calmezi un om, orice metodă ai folosi. Mai bine îi sugerezi să terminați discuția și să o reluați a doua zi după ce vă mai gândiți fiecare un pic.
 • Orice metodă ai vrea să folosești, când ești atacat revii la natura ta de bază: fie sari la luptă, fie fugi, fie te faci mic și accepți ce zice celălalt.
 • Jocul de rol la rece poate să te ajute numai să te pregătești pentru o interacțiune dificilă pe care o vei avea și pe care vrei să o exersezi, altfel nu te ajută la a face o retrospectivă pe ce ai fi putut să faci.
 • Înțelegem de multe ori greșit motivul pentru care dăm feedback și că dacă el nu are ca motiv un ajutor real pentru persoana receptoare și noi nu îl dăm cu intenția clară de a ajuta, atunci are șanse mici de reușită și devine foarte dificil pentru emițător.
 • Orice om nou în echipă, indiferent de domeniu, trebuie să treacă prin mai multe întâlniri de discuție a așteptărilor și a modului în care trebuie să își ajute echipa.
 • Dacă mai vine Adina, mai vine și Maria. ( asta e glumă de culise, dacă nu ați fost nu veți pricepe nimic )

Am păstrat pentru final trei chestii care pe mine m-au uns pe inimioară. Prima e că deja există un grup de bază stabil care vine la aproape toate întâlnirile și sunt oameni tare dragi mie cu care altfel nu cred că aș apuca să mă văd. Vă mulțumesc tare mult!

A doua e că pentru a doua oră la rând evenimentul s-a susținut singur financiar și din donații am acoperit plata sălii și kilul de mandarine adus de protocol. Vă mulțumesc la fel de mult!

Și la final am o a treia mândrie: faptul că am reușit să cresc o idee trăznită într-un eveniment independent unde învățăm unii de la alții, ne îmbogățim cu experiențele și ideile celorlalți, învârtim păreri și ne purtăm ca o adunătură de alcoolici anonimi( copyright Silvia).

No, Doamne ajută căci anul viitor începem în forță cu ego management sau cu o discuție aprinsă dacă avem nevoie de școală în IT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s