Debriefing – Eveniment VII – Cu sau fără facultate în IT

Subiectul ăsta a fost sugerat de un participant la o sesiune anterioară și mi s-a părut de actualitate și interesant. Ca absolvent de facultate pe sistem de 5 ani, din care 1,5 lucrați în paralel cu școala, într-o perioadă în care Google abia începea să prindă aripi și nimeni nu își imagina că dacă nu ai capul pătrat, nu ești tocilar și nu ai făcut matematici speciale pe pâine nu ai putea să lucrezi în domeniu, îmi era destul de clar spre ce parte înclin inconștient.

Am vrut să aflu în sesiunea asta de ce ai nevoie să fii un programator, ce îți dă natura și ce îți dă facultatea. Am abordat aceeași metodă și pentru UI/UX designeri, pentru că între noi era și Raluca care era curioasă de zona asta.

Pentru zona de programator am spart aptitudinile în două categorii:

Generale:

  • Cu negru vedeți aptitudinea
  • Cu albastru dacă e necesar pentru începători
  • Cu roșu de unde am putea achiziționa aptitudinea

Specifice:

  • Cu negru vedeți aptitudinea
  • Cu albastru dacă e necesar pentru începători
  • Cu roșu de unde am putea achiziționa aptitudinea

După ce am făcut listele de mai sus am început să povestim despre toate formele de învățare din domeniu și ne-am dat cu părerea despre prețuri și avantaje. Subliniez ne-am dat cu părerea pentru că poate greșim și nu avem informații suficiente, deci liniștiți spuneți-ne dacă e ceva greșit.

Concluzia sesiunii: Dacă ai aptitudinile generice și ai fost atent la unele materii de logică și algoritmică din liceu nu ai nevoie de facultate în domeniu pentru o carieră în IT. Ce ai nevoie, în schimb, e să îți aloci mult timp pentru studiu și pentru exercițiu, ceea ce facultatea îți aduce în general: timp pentru teme, laboratoare și lucrări, toate sunt momente în care ar trebui să fii forțat să stai la calculator și să scrii cod chiar și 8 ore pe zi. La finalul sesiunii concluzia noastră a fost că exercițiul codului ar putea face diferența substanțială de bază între cineva cu facultate și cineva fără.

Sper să vă fie de folos concluziile noastre și dați mai departe și altora care poate au nevoie de ele.

**Later edit: Se pare ca se poate deschide PFA si fara facultate daca aveti o adeverinta de la locul de munca anterior ca ati lucrat in activitati de creare software.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s