Work from home – ce fain, ce fain!

În timpurile astea interesante mă bucur că putem explora la scară largă ce înseamă work from home cu toate avantajele și deazvantajele lui. Deși IT-ul e unul din cele mai avansate domenii din România ca politici de HR, tot timpul am găsit o rezistență serioasă la munca de acasă pe termen lung și ce poate însemna ea din punctul de vedere al implicării angajatului. Și iată că natura ne dă o oportunitate faină pentru a face experimentul muncii de acasă la nivel macro.

Ce o să fie greu? Să nu pierzi legătura cu oamenii la nivel personal, să înlocuiești tabieturi mici de cafea sau țigară cu colegii, să fii într-un meeting online și să nu vezi fața interlocutorului prea bine, să fii sigur că celălalt a terminat de vorbit și poți începe tu, să îți dai seama de reacția participanților la ce comunici, să vezi dacă ceilalți participă activ sau fac altceva, să regândești evenimentele recurente, să abordezi HR-ul altfel… Oau, zeci de oportunități de a fi creativi ne stau în față.

Pe lângă aceste dificultăți de comunicare va fi interesant cum ne organizăm noi viața de acasă ca să putem lucra așa pe termen mediu-lung. Când munca intră cu papucii de casă în viața personală, pentru o scurtă perioadă de timp, produce o senzație interesantă de vacanță. Stai liniștit în pat și lucrezi în pijama până la prânz cel puțin și ești într-un joie de vivre ușurel. După câteva zile devine semi-enervant să te culci și să lucrezi în același pat și parcă ai vrea o pernă rece când te pui la nani și să nu mai fii ușor melancolic.

Aici hop, vin eu cu ce am observat că funționează la mine de-a lungul multelor mele răceli sau dureri de șold care m-au consemnat la domiciliu zile în șir.

Am observat că rutina îmi face bine. Chiar dacă lucrez de acasă, mă trezesc la aceeași oră ca de obicei și mă apuc de lucru la aceeași oră. Iau masa de prânz la aceeași oră și închid calculatorul cam la aceeași ora ca și când aș fi la birou.

“Biroul” mi l-am făcut în altă cameră decât dormitorul sau zona în care stau cel mai mult și pe care le asociez cu “acasă” și timpul meu liber. Am încercat să găsesc un scaun pe care să fiu la un nivel confortabil față de monitor și să nu mor progresiv de durere de spate. Aici cred că fiecare o să aiba un mic chin. Oare nu putem lua cu împrumut scaunul de la birou? Întrebați, poate nu e mare lucru și ar ajuta mult.

Dimineața merg la serviciu: adică mă spăl, mă pieptăn, mă îmbrac măcar cu o chestie cu care aș merge și la birou și plec la “birou” cu cafeaua mea. Încerc să păstrez același ritual de dimineață pe care îl aveam și la serviciu. Acolo ajungeam, îmi luam o cafea și citeam mailurile, deci…fac același lucru.

O chestie care pe mine mă ajută la dez-alienare este să fac toate call-urile video și evit să am numai discuții text cu colegii. Vreau să le văd fețele, animalele de casă, copiii, tot ce nu văd și despre care nu mai aud din cauza lipsei pauzelor sau întâlnirilor pe coridor. Am aflat zilele astea că o colegă are un iepure și mi s-a părut foarte ciudat, nu mi se părea că e o persoană care ar avea un iepure.

Eu am două pericole când lucrez de acasă: să supralucrez și să ronțăi chestii non-stop. La supralucrat mă ajută rutina cu orele și să am cumva un birou clar. La intrarea în perioada de lucru acasă m-am asigurat că nu sunt dulciuri care îmi plac prin casă și că frigiderul e plin numai de ce îmi face bine ( plus mult alcool).

Ca să evit să supralucrez îmi pun reminder la finalul zilei și la prânz ies pe balcon cu o cafea și stau 10 minute numai să iau aer și să îmi curăț capul. Nu vorbesc cu nimeni, nu rezolv nimic, numai compensez pentru lipsa de aer și de relaxare care mi-o aduceau pauzele de la serviciu.

Am observat că dacă am un televizor pornit prin zonă, acesta devine fără să vreau un mega distractor, așa că e mai bine să stea închis de tot cât timp sunt la “serviciu”.

Pe lângă pericole, mai am o problemă care mă deranjează tare la mine: când sunt într-un call și lumea începe să vorbească chestii care nu mă interesează, nemaifiind constrânsă de prezența fizică în același birou, foarte ușor mă apuc să mă uit pe altceva sau să îmi iau telefonul să mă ocup de alte chestii. Mă trezesc răspunzând frugal la mesaje sau citind vreun mail în timp ce ascult și ce se vorbește în call ca să aud măcar dacă mi se spune numele. Problema mea cu asta e că threadul secundar pe care rulez mă face ca răspunsurile la mesaje sau citirea de mailuri să fie superficiale și de multe ori iau decizii prea repede sau uit ușor dacă trebuia să fac ceva legat de acel mail. Deși mă chinui tare de fiecare dată când mă apucă să mă controlez nu reușesc mai deloc sau foarte greu.

Dacă aveți copii cu voi acasă în timp ce lucrați…îmi pare rău. Nimic de mai sus nu va funcționa dacă pruncii sunt la vârsta la care vă solicită atenția aproape non-stop. Am auzit însă că asta ar funcționa:

sursa: nu mai gasesc sursa, dar era pe Facebook la un prieten. scuze!

sursa foto intro: Shutterstock

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s